Ama biz, ben de bunu uygulayamadık. Çünkü abim düğün için Kıbrıs'tan gelecekti, nikahımda da olmasını istiyordum. Durum böyle olunca resmi nikahı düğün haftasına erteleme kararı aldık. Sorun ise artık sık sık alışveriş gibi bahanelerle dışarıya çıktığım Fadıl ile dini nikahımızı kıymamız gerektiğiydi.
İlginçtir ki annemlerin evlilik yıldönümünde benim dini nikahım kıyıldı. Bir Ekim akşamı...
Burada bir es verip biraz mehir hakkında konuşmak istiyorum.
İlk olarak şunu belirteyim ki, kadına düğünden önce ve düğünde takılan tüm takılar mehri muacceldir yani kadının hakkıdır, kocasının ya da ailesinin bu parada söz hakkı yoktur, aksi halde, kadının izni olmadan kullanılırsa o altınlar kullanan kişilere haram olur.
İkinci olarak bir de mehri muahhar var. Kocasının kadına ayrılırlarsa mutlaka ödemesi gereken, ayrılmasalar bile ödemesi gereken, ödeyemezse kadının hakkını helal etmeyebileceği, ama kocasının gücü yetmiyorsa da kadının yücelik göstererek kocasına hibe edebileceği bu mehir de yeteri kadar dikkate alınmıyor. Aslında kadının mehirde az istemesi güzel işlerden sayılsa da Kuran-ı Kerim'de Nisa Suresinin 20. ayetinde
"...evvelkine yüklerle mehir vermiş de bulunsanız, içinden bir şey almayın"ayeti kerimesine binaen kadına yüklerle mehir verilebileceğine de delimiz olduğu unutulmamalıdır.
Üçüncü olarak kadın mehrine baba evinin olduğu mahalden uzağa gitmeme şerhi koydurabilir.
Dördüncü olarak kadın talak hakkından birini kocasından talep edebilir. Bu aslında hem kadını hem de kocasını koruma altına alır. Kocası sinirli, agresif biriyse mesela, kendisini 3 talakla boşamasının önüne geçilmiş olur. Çünkü bunun geri dönüşü yok, hulle lazım gelir. Kadın için de tabii ki bir emniyet, Allah bu ruhsatı kadına sunmuş ama mesela ben bu hakkı talep etmedim. Çünkü ben çabuk alevlenip sönen biriyim, pire için yorgan yakarım, kendime güvenemem.
Mehri Muaccelimi aldım ama mehri muahhar için de Fadıl'ın sınırlarını zorlayacak üst sınırda altın talep ettim. Fadıl bana bunu ödemesinin çok zor olacağını söyledi ama ona dedim ki,
- Mehir erkeğin kadına olan borcu ve bu borcun ödenmesi lazım değil mi?
- Peygamber Efendimiz de ödeme maksadıyla yapılan borcu Allah ödemeyi nasip eder, ödeme kolaylığı verir, buyurmuş.
- O halde sen bana bunu ödemeyi murat et, böyle çık bu yola ki Allah sana, bana bu borcunu ödeyebilecek maddi imkan versin.
Önceleri çok diretti, miktarı düşürmek için benimle pazarlıklar falan yaptı ama en sonunda istediğimi aldım.
Nikahın sonrasında bana ne dese beğenirsiniz?
Ne istesen verecektim, ucuza gittin.Hahah! Manyak.
Nikah anına gelirsek;
Hoca o malum soruyu sorduğunda ağlamaya başladım, hıçkırıklarımı içime attığım için de cevap veremedim. Kilitlendim. Ağzımdan bir türlü evet çıkmadı. Epey soğuk bir sessizlik oldu.
Sonra hoca sorusunu tekrar etmek mecburiyetinde kaldı, aynı film sahneleri gibiydi. Hahah!
Ben de göz yaşları içinde ühühüh ühühüler arasından üç defa evet dedim. (Dini nikahta 3'lemek gerekiyormuş:)
9 Yorumlar
Çok güzel bir yazı olmuş 🤣 aslında inancı olan herkesin bildiği bir konu mehir, ama nedense hep zora sokuluyor, ayrılığa bile sebep oluyor.
YanıtlaSilBenim kısmetim henüz ufuklarda görünmedi ama bir gün olursa bu blog yazısını paylaşırım. Çok güzel olmuş elinize sağlık 😄
Konuyla ilgili kısıtlı bilgimi sayende biraz daha detaylı olarak genişletmiş oldum. Vallhi dini nikahın erken ya da sonradan olmsı ciden iyi düşünülmesi gerekn bir konu..herkes için hayırlı olsun bu süreçlerde...
YanıtlaSilTabiki sizin bileceğiniz bir iş ama kocanızın sınırlarını zorlayacak miktarda altın talep etmenizin bir sebebi var mıydı? Yalnızca merak ettiğim için sordum, yanlış anlaşılmak istemem
YanıtlaSilsebebini açıkladım ya peygamber efendimizin hadisi şerifine binaen onu ödeyebilecek duruma gelmesini istediğim için :D
SilHııı şimdi anladım. Stratejik bir hamle olmuş 😊😊
SilDini nikahın suistimal edildiğini ben de çokça duydum çevremde,ne yazık ki dışarıda geziyolar birlikte diye kıyılmaya başlandı dini nikahlar ve bu da işin ciddiyetini,sorumluluğunu ,mesuliyetini kaybettirdi .Bu yüzden her ne olursa olsun,resmi nikahtan ince dini nikahın kıyılmaması görüşündeyim ben.Kadının talak hakkını almasını da savunanlardanım zira geçimsizlik anında iş inatla yokuşa sürüldüğünde kadının haklarının korunması için elzem .
YanıtlaSilMehir hak ve herhangi bir sınır koyulmamış bu hususta yine de insaflı davranmak lazım ,nihayetinde peygamberimiz kolaylaştırın,güçleştirmeyin diye her hususta tavsiyede bulunmakta.
Allah gönül hoşluğu versin.Kurulan yuvalara huzur versin.Eş hayırlı olduğunda ,kadının tüm mehrini eşine bağışlaması da seçenekler arasında netice de:)
eşinizin mehir ile ilgili düşüncesinden sonra,istediğinizden fazlasını isteseydiniz diye düşünmedim de değil :)
Büyüklerimzin dediği gibi..Allah bir yastıkta kocatsın....
Bir şey sorabilir miyim burcunuz nedir? Ogkak ya da boga diye tahmin ediyorum:)))
YanıtlaSilKova :)
SilHahaha, biz mehir icin konusurken (nikahtan once) kafamdakini soyledim muaccel icin olani, sembolik bir sey talep edecektim aaa cok az degil mi diyerek kendi kasindi :) mueccel olani zaten ayrilmayi aklindan bile gecirmesin diye yuksek tutmustum (ironi icerdigini belirtmeye gerek yoktur inşallah)
YanıtlaSilSaka bir yana, Allah her iki tarafa da ahlak ve geçim güzelliği versin, niyet bozuksa eger o belirlenen mehri vermemek icin kirk takla atani da, cocuguna verecegi nafakanin kurus kurus hesabini yapan nice zenginler gordu bu gozler...