Bazen gelen yazılar hakkında artık üzerine diyecek sözüm olmuyor. Öyle bir yazı...
Gönderen Ebru Hanım'a bu şahane yazısı için çok teşekkür ediyorum.
Konuya farklı bir bakış açısı kazandırmış ki, ben bayılarak ve çoğu kısmına katılarak okudum. Bakalım siz ne düşüneceksiniz?
Merhaba Nabrut Hanım. Öncelikle bloğunuzu sadece dizi-film önerileri için değil; her kesme hitap eden, akşamları günün hengamesinden kurtulup elime kahvemi alıp okuyabileceğim yazılarınızdan mütevellit altı yedi aydır takip ettiğimi belirtmek istiyorum.
Uzunca bir süredir birtakım yoğunluklarımdan ötürü ziyaret edemediğim bloğunuza dün sabah göz gezdirmek istedim. «Evde kalmış bir erkek» yazısına denk geldim ve kendimce iki gündür düşünmekteyim. Bu yazı beyefendiye bir cevap niteliği taşımamakla birlikte; benim de rahatsız olduğum bazı konular hakkında bir iç dökme yazısı diyebilirim. «Bloğum ağlama duvarı oldu» diyebilirsiniz, sanırım haklı da çıkabilirsiniz.
Blog Sahibinin Notu: Hiç öyle düşünmüyorum, her yazıyla farklı bir bakış açısı kazanıyorum. En az okuyanlar kadar heyecanla bu yazı dizisini takip ediyorum.
Konuya günümüz insanının metafeşistliğinden giriş yapmak istiyorum; yani maddeye olan uçsuz bucaksız isteğinden. Halbuki biz bu hayata en amiyane tabirle üryan geldik. İnsanın hayata gözlerini bu şekilde açmasında bir mana sezmişimdir. Çünkü hayata gözlerimizi yumarken de üzerimizde bir parça bez olacaktır. Bu Allah’ın bize daha doğumumuzdan itibaren gönderdiği bir mesajdır.
Kim hangi varlığa kayıtsız şartsız itaat ediyorsa onun Tanrı’sı O’dur!
diyor bir alim. Günümüz insanı maddeye itaat ediyor. Hayatımızı maddeler yönlendiriyor. Kimi paraya, kimi eşyaya, kimi derslere, kimi başka bir şeye. Hepsinin ortak noktası bizi olduğumuz yerden bir adım öteye götürmeyecek olması ve anlık mutlulukların peşinden koşmaya zorlamasıdır. Çünkü madde insana anlık mutluluk sağlar. Bu yüzdendir «carpe diem» mesajlarının ortalıkta dolanması. Doğru bu hayata bir kez geliyoruz ve dilediğimiz gibi dolu dolu yaşamamız gerekir. Ancak buradaki «dolu dolu» nun içini nelerle doldurduğumuz önemlidir. Kendimden örnek vermem gerekirse hayatı minimalist yaşamak gerektiğine inananlardanım. Bu fikri tam anlamıyla hayatıma uygulayabilmiş değilim ancak bir yerden başladım ve başlamak bitirmenin yarısıdır. Bu konuya «az çoktan fazladır» diyerek son vermek istiyorum.
Rahatsız olduğum bir diğer mesele ise biz hanımların fıtratımızı yok sayarak, hayatımızı bu şekilde idame ettirmeye çalışmamız. Beyefendi yazısında, bir hanımın çocuğu olsa dahi çalışmayı bırakmak istemediğini söylemiş. Bu örnek üzerinden gitmek istiyorum hali hazırda. İnsanın kadın veya erkek fark etmeksizin ailesinden sonraki en değerli hazinesi kendi ailesi ve çocuklarıdır. Bir çocuk dünyaya getirmek ona sadece genlerimizi aktarmaktan ibaret değildir. Yaradan size bir evlat nasip eder ve o çocuğu iyi bir şekilde yetiştirmek sizin görevinizdir. Bu noktada en önemli görev biz hanımlara düşüyor. Çünkü çocuk ilk bağını anne ile kuruyor. Bu bağ, doğumdan sonra en azından bir süre kesintisiz devam etmelidir. Bunu konunun uzmanları da bu şekilde yorumluyor. Temel güven dediğimiz olgunun oluşabilmesi için bu gereklidir. Tabi ki bu tercih meselesidir ancak bir hanımın çocuğunu kendi annesine dahi emanet etmesini doğru bulmuyorum. Çünkü yukarıda da dediğim gibi çocuk dünyaya getirmek demek sadece gen aktarmak değildir. Her insan kendi bilgi birikimini evladına aktarmalıdır. Ha burada erkeğin evini geçindirecek gücü olmayabilir diye düşünenler olacaktır doğal olarak. Ancak şunu unutmayalım ki annelerimiz de bu şekilde çocuk yetiştirdi. Yinelemek isterim ki bu tercih meselesi olmakla birlikte kendi görüşlerimdir.
Yorumlarda beyefendiyi erkenden evlenmeyi düşündüğü ve bu kadar sevgiye muhtaç bir izlenim verdiği için eleştirenler olmuş. Kendilerince haklı olabilirler ancak erken evlenmekten korkuyoruz, bunu kabul etmemiz gerekiyor. Bir kadın erken evlenince bunu şaşırtıcı karşılamıyoruz ancak erkek aynısını yapınca o evliliğin uzun soluklu olmayacağından dem vuruyoruz. Günümüz dünyasında haklılık payı olan ancak tartışmaya açık ve istisnaların da göz ardı edilemeyeceği bir konu olduğunu belirtmek istiyorum. Beyefendi de kendini bu istisnalar arasında görmüş. Tamamen tercih meselesi diye bakıyorum olaya ve eleştiremiyorum. Bir diğer konu ise sevgiye aç olma durumu. Beyefendi kitleler arası yalnızlıktan bahsetmiş. Aynı durumda olan biri olarak şunu söylemeliyim ki dilini bilmediğiniz bir ülkede gitmek istediğiniz yere ulaşabilmek için defalarca adres sorduğunuz ancak umudunuzu da giderek kaybettiğiniz uzunca bir yol bu. Çünkü kimse sizi anlamayacaktır. İnsan olmanın bir gereği olarak bu yolda size eşlik edecek birini istiyorsunuz haliyle.
İhtiyaçlar hiyerarşisini bilirsiniz. Sevilme ihtiyacı da yeme içme gibi yaşamsal bir ihtiyaçtır. Bunu kimse yadırgamamalı. Biz dünyaya çift olarak getirildik. Yani kadın ve erkek. Bunun amacı sadece neslin devamlılığını sağlamak değildir. Birbirimizi her konuda tamamlayarak, bir hayatı paylaşmaktır. Son olarak şu dizelerle konuyu sonlandırmak istiyorum:
Elbet hep böyle geçmeyecek ömrüm, biliyorum
Bu çeşit yaşamak zor
Kim bilir Tanrım, kim bilir
Hangi güzel yerde beni,
Hangi ölesiye sevda bekliyor?
Not: Siz de herhangi bir konuda yazmak isterseniz, nabrutvebiz@gmail.com adresinden bana ulaşabilirsiniz.
- Home
- Kişisel Meseleler
- Gerçek Evlilik Hikayeleri
- _Görücü Usulü Evlilik
- _Kendi Evlilik Hikayem
- Dizi ve Filmler
- __Forum
- __Yıllara Göre En İyiler
- __Hiç Bilinmeyenler
- __Alfabetik Dizi Listesi
- __Alfabetik Film Listesi
- __Mini Diziler
- _Error Page
- Denenmesi Gereken Ürün Önerileri
- İslama Farklı Bir Bakış Açısı
- Kitap Yorumları
15 Yorumlar
Çok güzel çok değerli bir düşünce yazısı olmuş insanın kendini ifade etmesi çok güzel ve en önemlisi karşısındaki insanın duygu ve düşüncelerine saygı duyması bambaşka bir olgudur. Malesef bu her insanda bulunmuyor daha fazla yazsaydınız okurdum ebru hanım :) benim de sürekli şikayet duyduğum bir nokta var o da herkesin senin hayatın ve kararların hakkında bir eleştirisinin olması. Evlenmeyi düşünürsün doğal olarak insan olarak ama olmaz beklenen gelmez ya da henüz vakit gelmemiştir ama gel de bunu çeyrendeki zihniyete anlat çok zor hem de çoç çok zor seni anlamak şöyle dursun aslında seni duymadıklarını da anlarsın. Bu yorum sadece evlilik için geçerli değil iş,okul,yaşam ,yaş vb. Daha fazla sayılabilecek insana dair ne varsa her şeyi kapsıyor. İnsanlara laf anlatacağına suskunluk en ideali deyipte yalnızlaşıyor insan ve bu derin kalabalıklar içindeki yalnızlık bu nedenlerle oluyor... son olarak hayattaki her şey bir şeylere dönüşmeye mahkumdur diyorum sevgilerle kalın..
YanıtlaSilDeğil mi? Ebru Hanım'ın ben de fanıyım artık ^^ Bol bol misafir olsun bize.
SilEvet kesinlikle katılıyorum. Zevkle okuyacağım yazılarını misafir olursa sevinirim başımız üstünde yeri var. Nabrut bir o kadar da senin uslubun yazılarının tiatrel ve akıcı olması her şeyden önce gerçek hayattın parçası olmasından dolayı severek takip ediyorum.her gün bakıyorum yeni şeyler yazdın mı diye tek takip ettiğim blog budur. Sevgilerle kal :))
SilÇok teşekkür ederim değerli yorumunuz için :)
SilKim hangi varlığa kayıtsız şartsız itaat ediyorsa onun Tanrı’sı O’dur!
YanıtlaSilBuna bayıldım..beni de korkutan bu.neye itaat edildiği..
bahsedilen yazıları okumuştum ama eleştirilere bakmamıştım.sevgiye aç olmanın neresi yanlış bilemedim..insan aşk ile yaratıldı hamurundan sevgi var.Hele ki Hz.Adem Cennette bir eş istemişken birini bunun için yadırgamak doğru değil bence.insanlar farklı olanları yargılamak da bu kadar aceleci olmamalı..
Herkes olayı farklı olarak ele aldIĞI İÇİN ORTAYA DEĞİŞİK YORUMLAR ÇIKTI TABİ..
Silaçıkçası yazan kişinin yazma tarzına, kullandığı kelimelere ve akıcılığına bayıldım edebi bir sekilde özenle yazılmış sanki, bir kitap yazsa okunur yani :) ve söylediklerine de katılıyorum zamane insanımız, kadınımız maddiyatı o kadar göz önünde tutuyor ki erkekler ürküyor bu tavırdan. evlilik yasının gittikçe ilerlemesinin büyük bir sebebi de budur bence. hanımefendi çok güzel söylemiş üryan geldiğimiz bu dünyaya bu kadar hırsla bağlanıp yine hiç bir şey götüremeden gidecek olmamızı ve hatta ölümlü olduğumuzu unutuyoruz oysa carpe diem diyen bir anlayışa zıt olarak peygamber efendimizin (sav) "hiç ölmeyecek gibi dünya için, yarın ölecekmiş gibi ahiret için çalış" hadisini hayat felsefesi edinmeliyiz ki bugünün yarını olduğu bilincinde olup maddiyat hevesimizi bir nebze kırabilelim..
YanıtlaSilSizin yorumunuz da Ebru hanım kadar akıcı ve güzel olmuş. Üzerine diyecek sözüm kalmadı
SilÇook güzel bir yazı olmuş özellikle son kısımda gözlerim doldu aynı şeyleri yaşadığım, hissettiğim için sanırım.
YanıtlaSilÇok güzel yazmış! Etkilenmemek elde değil!
Silevlilik konusunda derin felsefi düşüncelere dalmadan nasipte varsa beni bulur demek daha mı doğru bilmiyorum evlilik hikayelerini ve bu ardarda gelen evlilik uzerine olan yazıları okuyunca sanırım zorlamadan akışına bırakmak en doğrusu gibi geliyor yani bilemiyorum siz nasıl düşünüyorsunuz ama bir fikriniz varsa nasıl düşünmem gerektiğini söylersenizde sevinirim :D
YanıtlaSilKelin ilacı olsa :)
Silsüreç uzadıkça üzerine daha çok konuşuyoruz sanırım. Biz konuşmasak çevremiz bizi buna itiyor.
Çok teşekkür ederim :)
YanıtlaSilEbru hanımın yaşını bilmiyorum ama büyük bir olgunluk ve hayat tecrübesi/ izlenim ile yazdığı belli. Yazdıklarına tamamen katılıyorum.yazılarının devamını dört gözle bekliyorum :)
YanıtlaSilEstağfurullah. 26 yaşındayım ama iyi bir gözlemciyim diyelim :)
Sil