Namaz kılıyor, harama el uzatamaz,
Namaz kılıyor, yalan söyleyemez.
Namaz kılıyor, başka hiç bir günah işleyemez.
Bunları yaparsa "aaa bir de namaz kılıyormuş," diye ayıplanır.
İkinci olarak ise namaz kılan kimsenin iyi, güvenilir bir insan olduğuna dair varılan bir yargı daha var.
Hım, namaz kılıyor, kızımızı verelim,
Hım, namaz kılıyor, onda emanet emindir.
Hım, namaz kılıyor, namusludur.
Vs. vs. vs...
Üçüncü olarak ise namaz kılan birine; "aman canım biz ne hacılar, hocalar gördük, namaz kılanları da biliyoruz işte," gibi ilk iki maddenin tam zıttı bir muhteviyat içeren bir yargı da var.
Benim için hepsi çöptür.
Öncelikle bir kimsenin namaz kılıyor, bu farzı yerine getiriyor olması, diğer hepsini yerine getirdiği anlamına gelmez. Namaz kılıyor, ama diğer farzları yerine getirmiyor diye, namazı bırakması da gerekmez.
Allah'ın 54 farzından da mesulüz. Hepimiz bunlardan yapabildiğimiz kadarını yapıyoruz. Yapamadıklarımız yaptıklarımızı fevt etmediği gibi, yaptıklarımız da yapmadıklarımıza kefil sayılamaz.
Namaz farz, helalinden yeyip içmek de farz. Üzerimize farz kılınan bunca güzel haslet içerisinden biri olan namazı kılıyor olmamız, diğer farz olan helalinden yiyip içmek farzını yerine getirecek olmamıza delil teşkil etmiyor. Bunun bir delil olmadığına da Peygamber Efendimiz şöyle açıklık getiriyor;
Bir gün bir mesele hakkında konuşurlarken Hazret-i Ömer; falanca çok iyi bir insandır, dediğinde;
Peygamber Efendimiz;
- Nereden biliyorsun Ya Ömer!Onunla yolculuk yapmışlığın var mı?
- Hayır, Ya Rasullallah!
- Onunla alışveriş gibi bir münasebetin oldu mu?
- Hayır, Ya Rasullallah!
- Peki ona komşu oldun mu?
- Hayır, Ya Rasullallah!
- Ona iyi bir adam demenin sebebi, mescitte onu hep namaz kılarken görmen değil mi?
- Evet, Ya Rasullallah!
- Ya Ömer, bir kişinin namaz kılması onun iyi bir adam olduğuna işaret etmez, diyor.
İşte Peygamber Efendimizin de buyurduğu üzere bir kimsenin iyi bir insan olması, kendisinden kötülük beklenmemesi kıldığı namazla ilişkilendirilemez. İyi insandır, diye hükmetmek için neler icap ettiğini Peygamber Efendimiz Hazret-i Ömer'e açıklamış, bizlere hadis-i şerif olarak bırakmış.
Tabii elbette namaz kılan bir kimsenin bir çok günahtan kendini alıkoyması icap eder, zaten namaz başlı başına günahlardan uzak durmamazı sağlayan bir miğferdir, evet, tüm farzları yerine getirmeye çabalayalım, ama namaz kılmak ile iyi insan olmayı birbirinden de ayıralım, namazı ucuzlatmayalım.
26 Yorumlar
Yazınızı okudum ve çok güzel ifade etmişsiniz mevzuyu. Ancak yazının fotosundaki "la ilahe" ifadesinin i'si yok. Foto başka bir şeyi ifade etmiyorsa düzeltip koymanızı rica edeceğim zira islamın en temel kelamıdır bu nazmı celil. Tekrar teşekkür ederim yazınız için aşk ile bekliyoruz bu misli yazılarınızı
YanıtlaSilFark etmemişim. Düzenledim tekrar. Teşekkür ediyorum
Silsevgiler.
Esasında Namaz mevzusu çok mühim bir mevzu. Malumunuz kendileri "dinin direği" olarak nam salmıştır. Namaz, yalnızca bir ibadet değildir. Ahlaki rolü de çok büyüktür. Kur'an-ı Kerim'deki وَأَقِمِ الصَّلَاةَ إِنَّ الصَّلَاةَ تَنْهَى عَنِ الْفَحْشَاء وَالْمُنكَرِ "namazı kılınız çünkü namaz her türlü çirkinlikten ve kötülükten alıkoyar" ayetinin varlığı çok manidardır. Evet gerçek bir namaz insanı "iyi insan" yapar, yapmalıdır, yapmıyorsa o namazda büyük sorunlar vardır. Yukarıdaki hadiseyi ilk defa duyuyorum. Böyle bir hadisin varlığından haberim yoktu. Hz. Ömer ile şahitlik yapacak biri arasında buna çok benzer bir mevzu geçiyor ama orada da namazdan bahsedilmiyor. Malum hadisede yalnızca bir insanı tanıma yolları "yolculuk alışveriş ve komşuluktur'un" altı çiziliyor o kadar. Yine de böyle bir hadis yoktur demiyorum sadece ben bilmiyorum diyorum. Bu nedenle ayeti önceliyor ve namazın kötülüklerden alıkoyması gerektiğini düşünüyorum. Bir insan hem namaz kılıp hem de kötü çirkin işler yapıyorsa bu işin içinde bir iş var demektir. Problem tez elden çözülmelidir. Nacizane fikrim bu benim :)
YanıtlaSilBen bu hadis-i şerifi babannemden defalarca duymuştum birinden iyi biri diye bahsettiğimizde anlatırdı ama asıl mesnet olarak ümrede kafile başkanımız olan profesör de anlattı. Kendisine kaynak sormaya cüret ve hadsizlik edemedim :)
SilDediğin gibi zaten ben de son paragrafta namazın günahlardan alıkoyması gerektiği üzerine atıfta bulundum ama kötülük insanda namazda değil.
Bir de namaz kılıyor diye namazı hafife almamız gerektiğine kötü fiillerle islamı bütünleştirmemek gerektiğine dem vurdum.
Hatta babannem bu meseleyi anlatırken Peygamber efendimizin mevzuda bahsi geçen namaz kılan şahsın "kıldığı namaza bakma babında" Hazreti Ömer'e münafık olduğuna işaret buyurduğunu da eklerdi. Ben ümrede böyle dinlemediğim için ve burada münafık addederek bazı müslümanları zan altında bırakırım diye korkarak o kısmı eklemedim.
Yani belki de kıldığı namaz, namaz değil riya... O babta bakarsak olaya ne demek istediğim daha iyi anlaşılır diye umuyorum :)
Yoksa elbette namazımızı "dosdoğru" kılalım.
Aslında "münafıklık" vurgusu çok önemli bir ayrıntıymış. Çünkü bu vurgu mevzuya bambaşka bir boyut katacaktır. O zaman maun suresindeki "vay o namaz kılanların haline.." ayeti devreye girer ki, sonuçta aynı kapıya çıkarız. Namazı gerçek manada kılan insan ilk ayete göre "iyi insan olur, olmak zorundadır" ama kıldığı namazı gösteriş için kılan ya da gaflet içinde yapan insana ikinci ayete göre o namaz fayda vermez, ahlakını düzeltmez :)
Silve biz namazını kılan kimse de ankebut süresinde bahsedilen hal mi zuhur ediyor yoksa Maun süresinde veyl olunan kişi mi bilemeyeceğimiz kalbini yaramayacağımız için P.efendimiz namazına değil bahsettiğim hasletlerine bakın diyor ^^
SilBu arada resimle ilgili de bir yorum yapacaktım unuttum. Resim çok manidar ve güzel ama yazılışta bir problem var. "La ilahe illallah" değil de "la lehü illallah" yazıyor bu da anlam bozulmasına sebep oluyor. "لَا اِلَهَ اِلَّا اللهْ" doğru yazımda bir de elif var.
YanıtlaSilGörseli indirirken hiç fark etmemiştim. Bütüne bakınca kaçırmışım demek ki. Düzenledim.
SilBende başlığı okuyunca yine bir görücü hadisesi sandimdi. :D
YanıtlaSilBu konu hakkında bende seninle aynı şeyleri düşünüyorum. Namaz şuan bütün derslerden üstün görülen matematik konumunda.
Ama sanırım bir Ayet-i Kerime var "Namaz bütün kötülüklerden alıkoyar." diye bu sadece kılındığı zaman bütün dünya işlerini bıraktığın için mi yoksa insanda "A ben namaz kılıyorum şunu bunu yapmayayım." düşüncesi olması için mi Rabbim söylemiş bilemedim.
D.S.K.
NOT: Kus değiliz dimi?
Yukarıda Semavi Saltanat'a da anlattığım gibi burada namazı kılan kişi riya için kılıyor, olabilir. O yüzden birinin iyi bir insan olabilmesi için bahsettiğim özelliklere dikkat edilmesi gerektiğini anlatmaya çalıştım. Namazı riya için kılan da zaten diğer kötülükleri haydi haydi yapar.
SilYaa neden küs olalım ki?
I love you <3
Şu kdrama yorumları yüzünden dedimdi canım neyse bende seni seviyorum :)
SilD.S.K.
Yok canım. Aman K drama bizim köpeğimiz olsun :D
SilNamaz dinin direğidir değil mi ama ? Bence namaz kılan bir insan (bunlara ben de dahilim) zina etse, yalan söylese, haram mal yese, hırsızlık yapsa, oruç tutmasa, kibirli olsa,kalp kırsa, kötü söz söylese bunlar nasıl kabul edilebilir ki ? Namaz kılmayana zaten kılmıyor bu günahı işlemesi normaldir denmez mi ? Çünkü İslamın daha ilk şartını bile yerine getirmiyor zaten namaz kılmayan münafık kabul ediliyor bildiğim kadarıyla. Böyle bir insanın imanı da zayıf olmaz mı?Dolayısıyla türlü günahları işlemeye meyilli değil midir? Ama namaz kılan insan her vakit secdeye gittiğinde vicdanı işlediği günahlardan dolayı sızlamaz mı? Benim sızlıyor.O yüzden günah işlemek daha zor ,daha korkutucu geliyor, namaz imanımı kuvvetlendiriyor .O yüzden namaz kılan insana güvenilir insan buna kız verilebilir gözüyle bakılması normal değil midir? Çünkü allaha inancı yüksek olarak görülür dolayısıyla bir günah işlediğinde şaşırıyor insanoğlu. Ama bu demek değildir ki namaz kılıyoruz diye nefsimiz köreliyor, ne yazık ki nefis olduğu yerde duruyor. Namaz kılıyorum diye bilmeden bir günah isleyemeyeceğim anlamına gelmiyor .Insanlar artık ne yazık ki kime güveneceklerini şaşırmış durumda. Namaz kılana bile artık güvenemiyoruz çünkü kimin nasıl biri olduğunu bilemiyoruz .O yüzden özellikle bu algıyı ben normal kabul ediyorum böyle de olması gerekiyor diye düşünüyorum nabrut. Namaz kılan insan kılmayanla bir olmamalı. İnsanlar da buna inanmak istiyor. Yazık bize kimin imanı ne durumda bilemiyoruz ki .Bilsek keşke belki daha kolay olurdu insanlara güvenmek, hangi insana ne kadar güvenilir bunu bilmek. Bilemiyoruz işte. O yüzden insanlara kızmıyorum onlar da kendilerince haklı.
YanıtlaSilYukarıda arkadaşlara söylediğim gibi namaz kılan kimse münafık olabilir, riya için namaz kılan biri zaten diğer tüm kötülükleri yapar. O yüzden namaz kılmak başlı başına iyi bir insan olmak için kafi değil zira münafık mı bilemeyiz. O yüzden iyi olduğuna hükmetmek için P. Efendimizin dediği hususlara bakıp karar vermek gerekiyor. Kısaca ifade etmek istediğim bu.
SilHa diğer kısımda haklısın ama bahsetmek istediğim şey o değil :)
Riyayla namaz kılan için bişey diyemiyorum ne yazık ki. Benim bildiğim kadarı şu namaza inanıp da namaz tembelliği olan yani inandığı halde kılmayan biri için münafık kabul ediliyor zaten hiç inanmayan,inkar eden münkirdir diye biliyorum? Bir insanın namazını riyayla kıldığını biz nerden bilelim ki bu insanı zan altında bırakmamak için Müslümandır deriz orasına Allah karar verir çünkü namaz kılan insana bunun namazı kabul olmaz ,bunun kıldığı namazdan ne olur vs. Bunun gibi şeyler söylemek bize düşmez. Ama haklısın o noktada katılıyorum tabiki riyacı her kötülüğü yapar diyebiliriz ama bilmeden de kimseye bu riya ediyor diyemeyiz. :)
Silişte tam da bu yüzden bunu bilemeyeceğimiz için namaz kılması iyi olduğuna delil sayılamaz. Bunu bilemeyeceğiniz için namaz kılmasına değil de diğer özelliklerine bakın diyor peygamber efendimiz.
SilNe yazık ki çoğumuz böyle düşünüyor tıpkı benim gibi, bende namaz kılanın, kapalı olanın vs. günahlardan kaçınan biri olduğunu düşünmüşümdür. Ama herkes kendinden mesul. Benim de bugün hırsızlıkla ilgili bir yazım var u konuda blogta.
YanıtlaSilSaygılar,
Kişi kendinden bilir işi diye sanırım...
SilGerçekten çok doğru. Namazı bu kadar basitleştirmeleri çok sinir bozucu.
YanıtlaSilYazdığın bütün yazılar o kadar samimi ki içinde kendimizden bir parça bulmak çok kolay.^ω^
Canımsın ne mutlu bana
SilMüslüman olarak bir kimlik kazanıyoruz aslında nasıl Türk isek değerlerimize saygı gösteriyorsak müslüman kimse olarak hal ve hareketlerimize dikkat etmeliyiz ama ne yazıkki dört dörtlük insan olabilmiş değilim ama Allah inşaAllah bizi korur, gözetir ve hayırlı iyi insanlarla karşılaştırır Selametle...
YanıtlaSilİslam 4/4 lük ama insanlar değil. maalesef....
SilElazığlı olarak orcik ve ballı lokma bizim için bir yaşam şeklidir.En çok da onlar kalır geride sonuç olarak kururlar ve çöpü bulurlar.Nabrut Ablacım bir gün yolun Elazığ'a düşerse beklerim^ω^
YanıtlaSilahhh inşallah ^^
SilÇok güzel bir noktayla ilgili yazı yazmışsın nabrut abla. Annem hep herşeyin günahı da sevabı da ayrıdır diye söyler. Hem namaz için hemde diğer farzlar için. Diğer türlüsü önyargıya giriyor zaten.
YanıtlaSilAynen annenin dediği gibi düşünüyorum bende ^^
Sil